Shadow

4 afrikansk-ledede geniale løsninger som adresserer matusikkerhet du kan støtte


Temaet for årets Afrikadag – «Strengthening the resilience of the African continent in food and nutrition security» – kunne ikke vært mer presserende.

Feiret 25. mai, men også gjennom hele mai, hedrer Afrikadagen grunnleggelsen av Organisasjonen for Den afrikanske union i 1963 og gir muligheter til å realisere potensialet til kontinentet og dets mangfoldige kulturer.

Afrika er verdens brødkurv, hjem til mektige landbruksprodusenter og hundrevis av millioner småbønder som forankrer lokalsamfunnene sine og fyller dagligvarebutikkhyllene tusenvis av kilometer unna.

Det økende presset fra covid-19-pandemien, klimaendringene og konflikten har imidlertid påvirket produksjonen til bønder, store og små. Som et resultat importerer mange afrikanske land store mengder mat for å sikre at folk kan spise. Med den nylige russiske okkupasjonen av Ukraina har mattilgjengeligheten gått ned og matvareprisene har økt, slik at millioner er utenfor rekkevidde. Med liten lettelse i sikte, griper en raskt voksende sultkrise kontinentet.

“Mange afrikanske land var allerede i en matkrise,” sa Lena Simet, senior fattigdoms- og ulikhetsforsker ved Human Rights Watch, i en uttalelse. “Økende priser forverrer situasjonen til millioner av mennesker som er presset inn i fattigdom av COVID-19-pandemien, og det er behov for presserende tiltak fra regjeringer og det internasjonale samfunnet.”

Verdens matvareprogram rapporterer at sulten i store deler av Afrika kan øke med 20 % – som påvirker 174 millioner mennesker – dersom den russiske okkupasjonen av Ukraina ikke tar slutt snart.

Allerede før krigen slet nesten to tredjedeler av befolkningen i Afrika med å ha et sunt kosthold, ifølge Food and Agriculture Organization. Denne utbredte underernæringen rammer spesielt barn, skaper dårlige helseforhold og gjør det vanskelig for dem å lykkes på skolen.

Å få slutt på sult og matkrisen er fullt mulig. Alle mennesker i Afrika – og over hele verden for den saks skyld – kan og bør få all maten og næringsstoffene de trenger for å trives.

Her er fire folkledede innovasjoner i Afrika for å øke mattilgjengeligheten og forbedre ernæringen.

1. Solkjøling

Foto: Med tillatelse fra Nnaemeka Ikegwuonu

En stor utfordring for småbønder i mange afrikanske land er mangelen på strøm og ferske lagringsmuligheter. Som et resultat ender opptil 40 % av avlingene i Afrika sør for Sahara med å råtne før de selges til publikum. Over hele kontinentet mangler mer enn 572 millioner mennesker tilgang til elektrisitet over hele kontinentet, ifølge Det internasjonale energibyrået.

Dusinvis av smarte gründere hjelper bønder med å overvinne dette problemet med innovative kjølelagringssystemer. I Nigeria utviklet Nnaemeka Ikegwuonu solcelledrevet kjølelager for markedsdistribusjon. I Kenya forsyner Dysmus Kisilu samfunn utenfor nettet med solcelledrevet kjølelager.

2. Zero Waste Food Bus

Skhaftin Bus er en mobil dagligvarebutikk som har som mål å tilby rimelig mat og fremme plastfri handel. På seks dager tok han seg gjennom byen Johannesburg til sitt nye hjem i Grassy Park, Cape Town. Her er reiseskildringen i en… https://t.co/LOGo8DSlgE

— Daily Maverick (@dailymaverick) 11. mai 2022

COVID-19-pandemien har hatt alvorlige konsekvenser for samfunn rundt om i verden, spesielt de som lever i fattigdom. Etter at Sør-Afrika innførte en lockdown for å begrense folkehelsen, rapporterte mer enn 1 av 5 personer i landet at de ikke kunne få nok mat.

Det var da gründer Ilka Stein bestemte seg for å åpne en mobil matbuss som skulle levere mat til fattige lokalsamfunn. Siden den begynte å rulle gjennom nabolag, har bussen bidratt til å dempe sult og gi familier næringsrike alternativer til bearbeidet hurtigmat.

3. Skadedyrkontroll gjennom mobiltelefoner

Push-pull-metoden i en kornåker.
Bilde: AFRICAP via University of Leeds

Skadedyr utgjør en konstant trussel for bønder over hele verden, og oppvarming av globale temperaturer har forlenget rekkevidden og levetiden, og satt flere avlinger og levebrød i fare.

I Kenya har forskere utviklet en landbruksmetode som utnytter de iboende egenskapene til visse planteskadegjørere for å beskytte hele avlinger. For å publisere metoden jobbet teamet med utviklere for å lage en enkel mobilapp som gir råd om beste praksis.

De første resultatene har vært lovende: Bønder har rapportert en femdobling i skade fra en spesifikk skadedyr og en nesten tredobling i avling.

4. Akupunktur

Foto: AquaFarms Africa via Wiatta Thomas

Med økende vannmangel i store deler av verden, virker akvakultur som en sløsing med en verdifull ressurs. Men akvaponisk oppdrett bruker 90 % mindre vann enn tradisjonelle metoder, samtidig som det er helt økologisk.

I Guinea grunnla to gründere AquaFarms Africa for å tilby rimelig og næringsrik mat til lokalsamfunn og utvide akvaponikkmuligheter for ungdom over hele kontinentet.

Innlegget 4 afrikansk-ledede geniale løsninger som adresserer matusikkerhet du kan støtte, dukket først opp på Hjemmeguiden.