Shadow

Hvordan ser en flått ut? Sjekk for veiledning og identifikasjon


En veiledning for å identifisere og forebygge ulike flåttarter

Når været blir varmere er ikke mennesker og kjæledyr de eneste som er ivrige etter å komme seg ut etter en lang vinter – flåtten er ute for fullt og kan utgjøre en betydelig helserisiko for både mennesker og kjæledyr, og sprer sykdommer som borreliose og Rocky . Fjellflekkfeber. Her er alt du trenger å vite om hva ulike typer flått ser ut somhvordan forhindre flåttbitt og farene forbundet med disse potensielt farlige skadedyrene.

Typer flått

Svartbeint (hjort) flått

Generell informasjon: Svartbeint (hjort)flått er oppkalt etter deres beryktede mørke ben og blir noen ganger referert til som en hjorteflått fordi den foretrekker å være vert for hvithalehjorten. Blacklegged flått, funnet i hele det nordøstlige, midt-Atlantiske, sørøstlige og nordlige USA, er kjente vektorer av Lyme-sykdom, anaplasmose, human babesiosis, Powassan-encefalitt og mer.

Hva Do Blacklegged (hjort) flått utseende: Blacklegged flått er en flat, bred oval form og er vanligvis oransje-brun i fargen med mørkere ben. De har 8 ben, kategoriserer dem som edderkopper og er 1/8 ″ lange i gjennomsnitt.

Vaner: Svartbeint flått gjemmer seg vanligvis i gress og busker og venter på at en forbipasserende vert fester seg til dem. De kan også finnes i hiet eller reiret til vanlige verter, for eksempel stinkdyr, vaskebjørn, opossum og gnagere. Disse flåttene foretrekker hekkeområdene til hvitfotmusen fordi de ofte befinner seg på godt skjermede steder som under jorden, i trestubber, gamle fuglereir og vedhauger.

Trusler: Blacklegged flått er vektorer av anaplasmose, Lyme sykdom og menneskelig babesiosis. Symptomer på borreliose inkluderer feber, hodepine, tretthet og utslett rundt bittet. Hvis den ikke behandles, kan borreliose påvirke ledd, hjerte og nervesystem. Svartbeint flåttens favorittmatingsområde for mennesker er bak i nakken, noe som gjør det vanskelig å oppdage om du har langt hår. Disse flåttene vil typisk krype i opptil 4 timer før de festes og må deretter festes i 6-8 timer før sykdomsoverføring skjer, så tidlig oppdagelse og fjerning av flått er nøkkelen.

Amerikansk hundeflått

Generell informasjon: Den amerikanske hundeflåtten er oppkalt etter den valgte verten – hunden. Disse flåttene finnes i hele Nord-Amerika og er medlemmer av den harde flåttfamilien. Amerikansk hundeflått er kjente smittebærere av Rocky Mountain-flekkfeber, og eksponering for disse flåttene er mest vanlig på våren og forsommeren.

Hvordan ser amerikanske hundeflått ut?: Amerikansk hundeflått er flat og oval i form, og vanligvis brun med hvit-grå markeringer. I likhet med svartbeint flått har disse flåtten 6 bein som larver, men har 8 bein når de er voksne. De varierer fra 5 mm til 15 mm i størrelse avhengig av om de er overfylte eller ikke.

Vaner: Amerikansk hundeflått foretrekker gresskledde områder med lav vegetasjon der større dyr vanligvis går forbi og trives i områder som også er tilgjengelige for mennesker. Når disse flåttene fester seg til hunder, bringes de inn i hjemmet og kan potensielt overføres til mennesker. Amerikansk hundeflått er ekstremt spenstig og kan overleve i 2-3 år uten mat.

Trusler: Amerikanske hundeflått er bærere av bakterien som forårsaker Rocky Mountain spot-feber, en alvorlig flåttbåren sykdom med en dødelighet på over 20 prosent dersom den ikke behandles tidlig. Symptomer inkluderer høy feber, frysninger, muskelsmerter, hodepine og noen ganger utslett spredt over ekstremitetene 2-4 dager etter feberstart. Disse flåttene er også kjente vektorer av tularemi, en sykdom som overføres fra kaniner, mus, ekorn og andre små dyr. Symptomer inkluderer et bitt på bittstedet, feber, frysninger og såre lymfeknuter.

Brun hundeflått

Generell informasjon: I likhet med den amerikanske hundeflåtten er den brune hundeflåtten oppkalt etter dens foretrukne vert. Den er også oppkalt etter fargen. Det er ikke vanlig, men brun hundeflått vil bite folk i fravær av en hundevert.

Hvordan ser brune hundeflått ut: Som navnet antyder, er brune hundeflått vanligvis brune i fargen, men kan bli en grå og blå farge når den er overfylt. De er alt fra 1/8″ til 1/2″ lange og er ovale og flate. Brun hundeflått har, som den amerikanske hundeflåtten, også 6 bein som larver og 8 som voksne.

Vaner: Brun hundeflått er unik fra de andre flåttartene fordi de er den eneste typen som kan fullføre hele livssyklusen innendørs, siden de overlever best i varme, tørre forhold. De foretrekker å være vertskap for hunder og fester seg vanligvis til hundenes ører eller mellom tærne.

Trusler: Brune hundeflått kan være bærere for hunder, og overføre flåttbårne sykdommer som Rocky Mountain flåttfeber, canine ehrlichiosis og canine Babesia.

Lone Star Tick

Generell informasjon: Enkeltstjerneflått er oppkalt etter deres identifiserbare egenskaper ved en enkelt flekk plassert på hunnens rygg. Disse flåttene, som hovedsakelig finnes i det østlige og sørøstlige USA, retter seg mot mennesker mer enn noen av de andre flåttartene.

Hvordan ser Lone Star Ticks ut?: Enkeltstjerneflått er rødbrun og blir mørkegrå når den er full. Som de andre flåttartene har enkeltstjerneflåttlarver 6 ben, mens voksne har 8. Enkeltstjerneflåtthunnene er vanligvis omtrent 1/8 ″ lange når de ikke svelges, men kan vokse til opptil 7/16 ″ ved svelging. Hannflått er vanligvis litt mindre.

Vaner: Enkeltstjerneflått er trevertflått, noe som betyr at de fester seg til en annen vert under hvert livsstadium: larver, nymfer og voksne. De fester seg til verten sin ved å krype opp tuppene av lavtvoksende vegetasjon, som gress, og venter på at verten skal gå forbi og børste seg mot vegetasjonen. Som nymfer og voksne vil enslige stjerneflått også krype på bakken for å finne verten og feste seg. Disse flåttene finnes oftest i skyggefulle områder, da de ikke kan overleve lenge i solen. Larver foretrekker små dyr, inkludert kaniner, stinkdyr, vaskebjørn, katter og fugler, mens nymfer vanligvis retter seg mot en blanding av små og store dyr. Voksne ensomme stjerneflått er større dyr, som rev, hunder, katter, hjort, kalkuner, storfe og mennesker – som mates av alle tre stadier av enslig stjerneflått.

Trusler: Solitære stjerneflått er kjente vektorer for mange sykdommer, inkludert tularemi, Heartland-virus, Bourbon-virus og Southern tick-associated rash illness (STARI). Som med alle flått er tidlig oppdagelse og fjerning avgjørende, men enslige flått har lange munndeler som kan gjøre fjerning spesielt vanskelig, da munndelene ofte bryter av mens de trekkes ut, noe som resulterer i ytterligere infeksjon hos verten.

Rocky Mountain Wood Tick

Generell informasjon: Rocky Mountain-skogflåtten er oppkalt etter habitatet den oftest finnes – i de skogkledde områdene i Rocky Mountain-statene. De omtales også ofte som skogflått.

Hvordan ser Rocky Mountain Wood Ticks ut?: Rocky Mountain flått er ovale og flate i formen og er vanligvis brune, men blir grå når de er overfylte. De kan variere fra 1/8 ″ til 5/8 ″ i lengde. Som vanlig med de andre flåttartene har Rocky Mountain-flåtten 6 bein som larver og 8 som voksne.

Vaner: I likhet med den ensomme stjerneflåtten er Rocky Mountain-skogflåtten en trevertsflått, der hver etappe krever en ny vert. Disse flåttene er på sitt høyeste trusselnivå fra midten av mars til midten av juli. Larver og nymfer lever vanligvis av gnagere, som ekorn, jordekorn og voles, mens voksne lever av større dyr, inkludert sauer, hjort og mennesker. Rocky Mountain flått finnes vanligvis i skogkledde områder, åpne gressletter og rundt stier hvor de lett kan feste seg til en vert.

Trusler: Den største trusselen fra Rocky Mountain-flåtten er Rocky Mountain-flekkfeber (RMSF), en smittsom sykdom som kan være dødelig hvis den ikke behandles i tide. Hovedsymptomet på RMSF er utslett på hele kroppen 2-5 dager etter bittet.

Sjekk forebygging

Sørg for å følge disse forebyggingstipsene for å redusere risikoen for flåttbitt:

  • Bruk lange bukser, langermede skjorter og lukkede sko når du er utendørs.
  • Bruk lyse klær slik at flått er lettere å få øye på.
  • Bruk avstøtende middel som inneholder minst 20 prosent DEET.
  • Hold hagen din fri for flått ved å fjerne ugress og klippe gresset lavt.
  • Inspiser deg selv, din familie og kjæledyr for flått etter å ha tilbrakt tid utendørs.
  • Når du vandrer, hold deg i sentrum av stier og vekk fra vegetasjon.
  • Hvis du finner en flått på deg selv eller et familiemedlem, fjern den med en pinsett med et sakte, jevnt trekk for ikke å bryte av munndelene og la dem ligge i huden. Vask deretter hendene og bit grundig med såpe og vann. Flått bør skylles ned i toalettet eller pakkes tett inn i vev før de kastes i en lukket beholder.
  • Se etter tegn på flåttbitt, for eksempel et avslørende red bull-utslett rundt et bitt. Hvis du mistenker at en flått har bitt deg, oppsøk lege.
  • Lær symptomene på borreliose og kontakt legen din umiddelbart hvis du er bekymret eller opplever symptomer.
  • Hvis du finner en flått hjemme hos deg eller opplever et flåttproblem på eiendommen din, ta kontakt med en autorisert skadedyrbekjemper som kan anbefale en prosedyre.