Shadow

Hvilke verktøy trenger jeg for å ha lær som en hobby?

Det er moro å lage ting med hendene, og med skinn er det kjempemoro. Her er noen tips til hvordan du kan komme i gang med å bruke lær hjemme. Slik kan du komme i gang med å lage ting av lær.

For å starte en hobby innen skinn anbefales følgende verktøy:

Klubbe

dette kan variere fra en råskinnklubbe, en vektet harpiksklubbe, til god gammel plastklubbe til lær. Det er ikke anbefalt å bruke en klubbe eller hammer fra en jernvarehandel eller din vanlige verktøykasse, fordi disse kan lage gnister når de treffer verktøy.

Gummi- eller nylonmatte

ca 30 cm x 30 cm x 8 mm eller tykkere. Blir brukt når du banker, kutter og preger. Det beskytter det som er under.

Metallstempelsett eller pregeverktøy etter eget valg

Vær forsiktig med å bruke verktøy som har en forkrommet “belegg” som har flasset, og eksponerer det nakne stålet under, dette kan etterlate uønskede merker eller misfarginger. Stempling fungerer også bedre når det gjøres på 5 cm tykk glatt marmor i stedet for gummi- eller nylonmatte.

Det anbefales ikke å bruke en råskinnklubbe for store pregeverktøy over 2,5 cm.

En verktøykniv – for å kutte læret til form og størrelse

Dette kan gjerne være en Stanleykniv, tapetkniv eller liknende. Bryteblader er fint, fpr da kan du ha god og skarp knivegg.

Dette er alt du trenger for å komme i gang, i tillegg til litt for å lære å jobbe med lær.

Her ser du hvordan du kan lage en lær-lommebok. På Jjensen.no finner du det du trenger for å lage lær produkter selv.

Alle verktøy etter dette punktet vil kreve riktig fuktet skinn for hvert verktøy for best resultat:

Sporingsverktøy

som en pekepenn, men med en liten ball på spissen. Brukes til å spore mønsteret ditt fra papir eller plastsporpapir til skinn. Ganske vått skinn, vanligvis spores mønstre rett etter at du har fuktet skinnet.

Svingkniv

skaff deg en med justerbar salhøyde, en standardbredde med rett kuttblad er bra å begynne med, jeg liker veldig godt de keramiske, men metall er også bra, kan slipes på nytt og er billigere. Læret skal være mye tørrere enn ved sporing, men ennå ikke gå tilbake til opprinnelig farge. Fukt etter behov.

Klubbe-verktøy

Beveler, Pear Shader, Veiner, Camouflager, Seeder, Mulefoot og/eller Stops, Backgrounder.

Her er for eksempel et hulleverktøy for skinn.

Dette er bare en liste for å starte, og det finnes mange varianter av hver type, så ha det gøy å plukke! Disse fungerer bedre på lær som har en tørket overflate (fargen begynner akkurat å bli normal igjen), men som fortsatt er kjølig å ta på og føles litt fuktig.

Valgfritt – flekker eller fargestoffer eller maling

Sjekk skrapskinn først for å se om det fungerer. Med mindre annet er instruert, alltid på helt tørt skinn for best absorpsjon og vedheft.

Overflatebehandling

akrylbasert, oljebasert, lakk, nettfotolje, voks, etc … avhenger av hva du skal bruke til, men en god standby er de akrylbaserte typene. Disse kan vaskes opp når de er våte med såpe og vann.