Shadow

Har du problemer med sitrusfrukter? Bugs å klandre, sent blomstrende trær – AgFax


Hovent frukt på et navleappelsinsenter. Foto av Raj Singh/LSU AgCenter

Sitrusfrukter er den mest populære typen frukt som dyrkes i Louisiana. Denne tiden av året er det rikelig med satsumas og andre typer sitrus – og deilig. Imidlertid påvirker flere biotiske og abiotiske påkjenninger sitrusavlinger og kan ta motet fra gartnere når de ikke kan nyte avlingen.

Et problem for sitrusdyrkere er indre tørrråte av frukten. Moden frukt påvirket av denne tilstanden kan se sunn ut på utsiden – men skrell av frukten avslører tørt, misfarget kjøtt. Denne indre tørråten er forårsaket av en gjær kalt Nematospora coryli som overføres av den vestlige bladbugen (Leptoglossus zonatus).

Bladlusen er utbredt og et skadedyr for mange avlinger, inkludert frukt, grønnsaker, korn, nøtter og prydplanter. Det er en stor skadedyr på sitrus og angriper hovedsakelig satsuma mandariner. Den spiser ved å stikke de sugende munndelene inn i frukt. Fôring av moden frukt forårsaker for tidlig misfarging og fruktfall. Skader oppstår vanligvis når frukten modnes om høsten. Under fôring overfører bladbugen gjæren som er ansvarlig for indre tørråte.

Voksne kan fly lange avstander og flytte fra andre avlinger til satsumas om høsten under fruktmodning. Bladlus vil samle seg i store kolonier på individuelle trær mens nabotrærne er helt fri for insekter.

Voksne insekter er mørkebrune i fargen og bakbena er flate og ser ut som blader. Nymfer, eller umodne insekter, ser helt annerledes ut enn voksne insekter. Kroppsfargen deres varierer fra oransje til rødbrun med svarte ben.

Bladlus håndteres primært ved bruk av insektmidler, men biologisk bekjempelse med andre insekter og entomopatogene sopp er også tilgjengelig. Huseiere kan spraye hagebruksoljer eller Malathion 57EC for behandling av bladskimmel på hagetrær. Bare husk – ikke spray Malathion på planter i full blomst og sørg for å vente minst syv dager etter sprøyting med å høste frukt.

Et annet problem som sitrusdyrkere kan møte er oppblåst frukt. Oppblåst og misformet frukt er hovedsakelig et problem for unge satsuma-trær med kraftig vekst. Etter hvert som treet eldes, avtar utseendet til hovne frukter. Hovne frukter på gamle trær kommer fra frukt som blomstrer sent i perioder med varmt vær.

Oppblåste satsumas har tykk, rynket hud og virker pæreformet sammenlignet med den runde, glatte, sunne frukten. Når de skrelles, ser satsumaene tørre ut og har ingen juice.

Lite kan gjøres for å forhindre oppblåst frukt. Men gode vekstforhold, riktig gjødsling og skadedyrbekjempelse er alltid nyttig for å holde sitrustrær sunne.

For mer informasjon om sitrusproblemer, kontakt LSU AgCenter Plant Diagnostic Center på 225-578-4562 eller besøk www.lsuagcenter.com/plantdiagnsotics.